Jääkiekko Lahdessa

Lahtelaisen jääkiekon historiaa voi hyvällä syyllä luonnehtia vivahteikkaaksi ja värikkääksi. Jääkiekkoa ja kotimaisen urheilun historiaa vähemmän tuntevan yllättää varmasti myös se fakta, että lahtelaisen kiekkoilun historia on pitkälti myös viipurilaisen jääkiekon ja urheilun historiaa.

Lahti sinällään on varsin nuori kaupunki, sillä Lahden Kauppala sai kaupunkioikeudet vuonna 1905. Asukkaita uudessa kaupungissa oli tuolloin hieman alle 2 800. Jääkiekkoa kaupungissa on harrastettu luonnonjäillä ensimmäisiä kertoja jo 1900-luvun alkupuolella, mutta järjestäytyneempää jääkiekkotoimintaa kilpailullisissa sarjoissa edustivat ensi kertaa 1950-luvulla Lahden Savunsyöjät -niminen seura. Lahden Sampo kuuluu myös näihin aikoihin.

1960-luvulla mukaan kuvioihin tuli myös Upo-tehtaan joukkue Upon pallo. Tehdasjoukkueet olivat noiden aikojen Suomessa hyvin tavallisia. Jääpallo oli pitkään kuitenkin suositumpaa talvisin kuin palloilulajit ylipäätänsä. Lisäksi jalkapallo on ollut pitkään erittäin vahvassa asemassa Lahdessa, ja se on suosittu yhä tänä päivänä.

Lahti onkin varsin aktiivinen kaupunki urheilun suhteen. Jääkiekolla on kuitenkin ollut varsin erityinen asema, joka on kaupungissa aistittavissa edelleen. Isku Areena on Pelicansin kotikenttä, jossa paikalliset fanit pääsevät seuraamaan tapahtumia ja jännittämään suosikkinsa puolesta.

Mikä johti Pelicansiin?

Historiallinen jatkumo, joka on johtanut nykypäivän Liigassa pelaavaan Pelicansiin, alkoi kuitenkin Viipurista vuonna 1891 perustetusta Viipurin Reipas -urheiluseurasta. Jatkosodan jälkimainingeissa ja rajoja uudelleen piirrettäessä Viipuri jäi kuitenkin Neuvostoliiton puolelle. Viipurin Reipas kuitenkin jatkoi toimintaansa Lahdessa. Pelicansin kotihallin katossa roikkuukin Viipurin Reippaan vuoden 1928 mestaruusviiri.

Viipurin Reipas -nimellä seura harjoitti toimintaa useissa lajeissa, jääkiekko mukaan lukien, aina vuoteen 1964 saakka. Tuolloin nimi päivitettiin aikaansa paremmin vastaavaksi Lahden Reippaaksi. Joukkue oli nousemassa lahtelaisen seuraurheilun lippulaivaksi, vaikka Upon Pallo olikin Reipasta parempi jääkiekon mestaruussarjassa kahden kauden aikana eli vuosina 1967-68 ja 68-69. Vuonna 1966 Reipas tosin voitti jääkiekon Suomen cupin, jota pelattiin viimeisen kerran vuonna 1971. Kyseessä on edelleen lahtelaisen kiekkoilun edustusjoukkueiden ainoa kulta.

Upon Pallo kuitenkin muutti nimekseen Lahti-69 ja jätti jääkiekon pois lajivalikoimastaan, sillä se keskittyi jalkapalloon. Myöhemmin 80-luvulla seura selvisikin jalkapallon Euroopan cupissa, joka oli Mestarien liigan edeltäjä, aina puolivälieriin saakka eli kahdeksan parhaan sakkiin. Jääkiekon jättäminen oli siis seuralle hyvä ratkaisu.

Reipas oli siis 70-luvulle tultaessa lahtelaisen kiekkoilun ehdoton ykkösnimi. Vivahteikas historia piti sisällään nimi- ja organisaatiomuutoksia. Vuonna 1975 nimeksi tuli Kiekkoreipas. Tämän seuran lajivalikoimaan kuului, kuten nimestäkin voi päätellä, ainoastaan jääkiekko. Juniorit ja edustus lähtivät puolestaan eri suuntiin vuonna 1989, kun edustusjoukkue alkoi pelata Hockey-Reipas -nimen alla. Tätä iloa ei kauaa kestänyt, vaan edessä oli konkurssi. Vuosina 1992-1996 pelattiin nimellä Reipas Lahti.

Silloista 1. divisioonaa pelannut Reipas vaihtoi nimensä Pelicansiin vuonna 1996. SM-liigaan seura nousi kaudeksi 1999-2000. Pelicansin ainoa mitali on hopeinen, joka on kaudelta 2011-12.

Lahtelaiset osoittavat kunnioitustaan pelaajille

Lahti on tuottanut vuosien saatossa lukuisia tunnettuja ja kansainvälistäkin menestystä saavuttaneita urheilijoita monissa lajeissa, kuten myös jääkiekossa. Suuria nimiä arvostetaan kovasti, ja heitä kunnioitetaan uran päättymisenkin jälkeen. Monet lahtelaistaustaiset kiekkoilijat, kuten Pasi Nieminen ja Kari Eloranta, ovat tulleet tunnetuiksi myös valmentajina.

Suru oli suuri, kun tunnettu paikallinen kiekkosankari menehtyi vain 51-vuotiaana. Vuonna 2009 menehtynyt Erkki Laine on monien mielestä kaikkien aikojen lahtelainen jääkiekkoilija. Hän oli tärkeässä roolissa Suomen olympiajoukkueessa Calgaryn kisoissa vuonna 1988, kun kotimaamme maajoukkue otti ensimmäisen arvokisamitalinsa. Lahden Reipas oli Laineen ainut seura Suomessa. Ulkomailla hän pelasi pääsarjoja Ruotsissa, Sveitsissä ja Saksassa.