Mitä Pelicans merkitsee lahtelaisille?

Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa. Oli väite sitten tosi tai ei, ainakin lahtelaisten kohdalla se pitää paikkansa. Kaupungissa on aina kukoistanut useampi urheilulaji ja -seura. Talviurheilun puolella Lahti tunnetaan hiihtolajien kansainvälisten arvokisojen järjestäjänä. Hyppyritornit mäkimonttuineen ovatkin erottamaton osa kaupunkikuvaa.

Jalkapallosta moni muistelee edelleen Reippaan ja Kuusysin välisiä vääntöjä ja jälkimmäisen urotöitä Euroopan kentillä Jari Litmasta unohtamatta. Koripallossa Lahden NMKY kuului Suomen menestyneimpiin seuroihin. Sitten on tietysti jääkiekko, jossa lahtelaisten värejä edustaa nykyisin Pelicans, joka on Lahden Reippaan perillinen.

Pelicansin synty

Pelicansin taustalla on historiallinen urheiluseura Reipas. Jo vuonna 1891 Viipurissa perustettu Reipas muutti 2. maailmansodan myllerryksen ja aluemenetysten myötä Lahteen. Se jatkoi Viipurin Reipas -nimellä aina vuoteen 1964 asti, kunnes se muutti nimensä virallisesti Lahden Reipas -muotoon. Seuran tunnetuin laji oli ensin jääpallo, mutta jalkapallon menestys alkoi 60-luvulla nousta sen lippulaivaksi. Jääkiekko alkoi nousta 60-luvun lopulla näkyväksi osaksi seuran toimintaa, vaikka Viipurin Reipas -nimellä harrastetaan edelleen voimistelulajeja.

Reippaan jääkiekkotoiminta eriytyi omaksi haarakseen vuonna 1975 Kiekkoreipas-seuran alle. Värikkäät vaiheet jatkuivat vuoteen 1989, jolloin edustusjoukkue eriytyi Hockey-Reipas -nimen alle. Kiekkoreipas ry pyörittää edelleen tänä päivänä junioritoimintaa. Hockey-Reipas pelasi aina vuoden 1992 konkurssiin asti, jolloin uusi seura perustettiin Reipas Lahti -nimellä.

Reipas Lahti tippui kaudella 1993-94 1. divisioonaan, joka tunnetaan nykyään myös Mestiksen nimellä. Se vaihtoi nimensä Pelicansiksi kaudeksi 1996-97. Aivan alussa nimi tosin oli Reipas Lahti Pelicans. Nimimuutoksen taustalla oli Reipas-nimen kerännyt negatiivinen painolasti ja siihen liittyneet markkinointisyyt. Myöhemmin päätöstä on yhä toisinaan arvosteltu perinnetiedottomaksi ja lyhytnäköiseksi.

Lahtelaiset ottivat uusvanhan kiekkoseuran loppujen lopuksi hyvin vastaan. Vanhempi polvi vieroksui uutta nimeä ja pelikaania esittävää logoa aluksi, mutta konservatiivisempi siipikin tottui ajatukseen nopeasti. Lahdessa kuitenkin haluttiin tehdä paluu jääkiekon korkeimmalle sarjatasolle. Pelicans palasikin sinne keväällä 1999. Tuolloin SM-liiga oli yhä edelleen avoin sarja, josta saattoi pudota tarpeeksi huonosti pelaamalla ja johon saattoi vastaavasti nousta pelissä kerätyillä ansioilla 1. divisioonasta.

Pelicans nyky-Lahdessa

Pelicans-nimen allekin on mahtunut monenlaista värikästä vaihetta, kuten keväällä 2005 hakeutuminen yrityssaneeraukseen. Pelicans on kuitenkin onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa valtakunnallisella kiekkokartalla. Kiekkopiireissä Pelicans ei uusvanhasta ilmeestään olekaan saanut läheskään yhtä paljon kuittailua osakseen kuin esimerkiksi Espoon Blues. Menestys on kuitenkin ollut laihaa, sillä parhaana saavutuksena on yksinäinen hopeamitali kauden 2011-12 päätteeksi. Kevään 2012 lahtelainen kiekkohuuma valmentaja Kai Suikkasen johdolla päättyi nimittäin Jyväskylän JYP-joukkueen juhliin finaalisarjan päätteeksi.

Yleisömäärissä mitattuna Pelicans on Lahden ykkösseura kaikki lajit mukaan lukien. Kaudella 2015-16 sen kotiotteluiden yleisömäärän keskiarvo oli 3 439. Lahtelaiset ovat siis kiitettävissä määrin joukkueen takana. Vertailun vuoksi jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan FC Lahden yleisökeskiarvo kaudella 2016 oli 2 052. Huomioitavaa tosin on, että näissä kotimaisissa pääsarjoissa lasketaan yleisömäärä hieman eri menetelmin.

Jatkuvuus ja lahtelainen kiekkoilu

Lahtelainen kiekkoilu ja jatkuvuus eivät aina ole käynyt järin hyvin yhteen, kuten aiemmin kuvaillusta seurojen ja seuranimien kirjosta käynee ilmi. Pelicansillakin on sen 20-vuotisen historian aikana ollut useita muutoksia. Esimerkiksi vuonna 2016 se esitteli uuden logon, joka oli seurahistorian aikana järjestyksessään jo neljäs. Lienee sanomattakin selvää, että tällainen määrä logoja 20 vuodessa on paljon, kun kyse ei ole ollut muutoksissa mistään pienistä viilauksista.

Ehkä vimma muuttaa logoa kertoo jotain muutakin oleellista lahtelaisesta kiekosta. Vaikka Pelicans koetaankin kaupungin omaksi joukkueeksi, ovat Pelicansin herättämät mielikuvat Suomen kiekkoväen ja lajia seuraavien parissa hieman sekavat. Seuralle ei ole varsinaisesti kehittynyt sellaista identiteettiä, josta se tunnettaisiin. Paikalliset fanit kuitenkin seuraavat joukkueen otteita ahkerasti.