Pelicansin junioritoiminta

Lahti tunnetaan vireästä urheilutoiminnastaan. Siellä on tehty talviurheiluun kautta aikojen suuria panostuksia. Vuosittain järjestettävät Salpausselän kisat ovat varmasti jokaiselle urheilua seuraavalle suomalaiselle tuttuja. Salpausselän kupeessa sijaitseva Lahden urheilukeskus on myös toiminut MM-kisojen näyttämönä useamman kerran. Onnistuneesta toiminnasta kertoo myös se, että siellä järjestetään jälleen hiihtolajien MM-kisat myöskin vuonna 2017.

Lahden kaupungin siluetin muodostavat vanhat radiomastot, joiden kautta Yleisradion radiolähetyksiä lähetettiin aikoinaan. Toinen siluettia koristava yksityiskohta on kaupungin Suurmäki, joka on Lahden urheilukeskuksessa sijaitseva upea hyppyrimäki.

Lahdessa toimii myös kansallista huipputasoa oleva jääkiekkojoukkue nimeltään Pelicans, jonka kotiareena sijaitsee Lahden urheilukeskuksen yhteydessä. Pelicans-nimi on ollut joukkueen käytössä vuodesta 1996, mutta lahtelaisella jääkiekolla on pitkät perinteet. Se toimi aiemmin nimillä Viipurin Reipas, Lahden Reipas, Kiekkoreipas ja Hockey-Reipas. Reipas Lahti oli käytössä pari vuotta ennen vuonna 90-luvulla tapahtunutta Pelicans-nimen käyttöönottoa.

Seuran junioritoiminta on myös ollut vilkasta läpi vuosikymmenien. Pelicansin junioritoimintaa pyörittää edelleen Kiekkoreipas, joka on yksi maan suurimmista junioritoimintaa harrastavista seuroista. Kari Eloranta, Erkki Laine ja Hannu Koskinen ovat esimerkkejä Kiekkoreippaan juniorikoulun kasvateista. He ovatkin tuttuja nimiä jääkiekon harrastajille.

Kiekkoreipas junioritoiminnan kehittäjänä

Kiekkoreipas on erikoistunut tarjoamaan alueen 4-20-vuotiaille nuorille hyvät mahdollisuudet jääkiekon harrastamiseen. Leijona-kiekkokoulu on tarkoitettu nuorimmille lajin harrastajille eli 4-7-vuotiaille tytöille ja pojille. Kiekkoreippaalla on edustusjoukkue kaikissa junioriluokissa. Lisäksi B-junioreissa pelaamisen jälkeen on mahdollisuus jatkaa Pelicansin A-junioreihin.

Kiekkoreipas on myös Suomen Jääkiekkoliiton Sinettiseura. Tämä titteli tarkoittaa, että seuralle on myönnetty Jääkiekkoliiton kunnianosoitus siitä, että se on onnistunut kehittämään junioritoimintaa ennen kaikkea sen laatuun panostamisen kautta. Tämän tunnustuksen Kiekkoreipas sai yhdeksäntenä jääkiekkoseurana Suomessa.

Leijona-kiekkokoulussa lapsia ohjataan leikkien ja kisailujen kautta liikunnalliseen ja virikkeelliseen elämäntapaan. Kaverien kanssa yhdessä tekeminen koulutetun ohjaajan valvonnassa on periaatteena Kiekkoreippaan vetämässä lasten liikuntaharrastuksessa. Tähtäimessä on opettaa lapsia pelaamaan jääkiekkoa ja luistelemaan. Lisäksi lapsille opetetaan leikin varjolla myöhemminkin elämässä tarvittavia hyödyllisiä taitoja, kuten toisten huomioiminen ja ryhmässä toimiminen. Nuoria kannustetaan myös seuran vision mukaan yrittämään parhaansa ja onnistumisien kautta säilyttämään hauskuus ja iloisuus jääkiekkoa pelatessa.

Hoppy Hockey

Hoppy Hockey on 8-15-vuotiaille tarkoitetun harrasteryhmän nimi. Tällä tasolla on jo perustaidot opittu. Tiimissä keskitytäänkin jo hyvin pitkälle jääkiekon pelaamisen harjoitteluun. Kausimaksun maksamalla pääsee ryhmän jäseneksi. Tämän tason junioreilla täytyy myöskin olla täydelliset jääkiekon pelaamiseen tarkoitetut varusteet. Osallistujista muodostetaan joukkueita, jotka harjoittelevat yhdessä viikoittain ja myös pelaavat erilaisissa turnauksissa.

Kaikkeen toimintaan on myöskin yhdistetty kasvatuksellisia tavoitteita harjoituksellisten ja kilpailullisten tavoitteiden lisäksi. Kiekkoreipas pyrkii tukemaan kotona tapahtuvaa kasvatustyötä. Tähän liittyviä tavoitteita ovat muun muassa urheilullinen ja liikunnallinen elämäntapa, omatoimisuus, myönteisyys sekä sääntöjen ja sopimusten noudattaminen. Harjoituksellisia tavoitteita ovat esimerkiksi pelitaitojen ja fyysisten ominaisuuksien kehittäminen.

Pelicanstiellä kehitetään pelaajia huipputasolle

Päijäthämäläisen jääkiekkotoiminnan ja resurssien hankinnan turvaamiseksi perustettiin vuonna 2016 Junior-Pelicans ry. Sen on tarkoitus toimia kattojärjestönä koko maakunnan jääkiekkoseuroille. Käytännössä se on suunnattu Lahden alueen seuroille. Tarkoituksena on turvata jääkiekkoon liittyvän toiminnan jatkuminen ja kehittäminen Päijät-Hämeessä sekä myöskin hyvien jääkiekkoilijoiden kehittäminen junioritasolta liigajoukkue Pelicansille.

Junior-Pelicans ry toimii polkuna lapsuudesta aikuistason jääkiekkoon. Sen päätavoite on tukea ja tuottaa pelaajia, jotka ovat kansallista ja jopa kansainvälistä huipputasoa. Tätä projektia kutsutaan myöskin nimellä Pelicanstie. Toimintaan kuuluvat seuraavat maakunnalliset jääkiekkoseurat:

  • Kiekkoreipas, Lahti
  • Pelicans 2000, Hollola
  • Heinolan Kiekko, Heinola
  • Nastolan Kiekkojuniorit, Lahti
  • Kanavan Pallo, Vääksy
  • Vesikansan Kiekko, Hollola
  • Mäntsälän Jää-Tiikerit, Mäntsälä