Kuuluisia Pelicans-lähtöisiä pelaajia

Lahden Pelicans on melko nuori jääkiekkoseura, joten seura ei ole vielä ehtinyt tuottaa kovinkaan montaa kuuluisaa pelaajaa. Toki esimerkiksi parikymppinen nuorten maailmanmestari Sebastian Repo on varmasti matkalla maineeseen, jos vain motivaatiota riittää. Jos mukaan otetaan Pelicansin edeltäjät eli Reipas Lahti, Hockey-Reipas, Kiekkoreipas ja Lahden Reipas, niin nämä seurat ovatkin kasvattaneet isoja nimiä Suomen jääkiekon tähtikartalle.

Kari Eloranta

Kari Elorantaa voidaan hyvällä syyllä pitää lahtelaisen jääkiekon suurimpana legendana. Hän on oikeastaan peliurallaan onnistunut kaikissa paikoissa, joihin tie on hänet vienyt. Lahdesta hän siirtyi Ruotsin pääsarjan Leksandin joukkueeseen ja sieltä aina NHL-sarjaan asti. Hän pelasi lähes 300 ottelua aikana, jolloin eurooppalaisia pelaajia ei juurikaan arvostettu.

Eloranta komennettiin jäälle silloin, kun siellä oli vastustajan parhaat pelaajat. Se kertoo valmennuksen luottamuksesta häntä kohtaan. Eloranta pelasi myös Sveitsissä, jossa hän voitti kaksi mestaruutta. Maajoukkueessa hän oli mukana voittamassa olympiahopeaa vuonna 1988. Hänen pelaajauransa päättyi Lahdessa kauteen 1996-97. Sen jälkeen Eloranta siirtyi valmentajaksi. Valmentajana meriitit ovat jääneet kauas peliaikoihin verrattuna. Yhtenä erikoisuutena mainittakoon, että hän on voittanut myös kaksi mestaruuttajalkapallossa.

Marko Jantunen

Tämä Kiekkoreippaasta lähtenyt taituri iski tehopisteitä illasta toiseen käytännössä koko uransa ajan. Lahdesta Jantunen lähti ensin Kuopion KalPaan, jonka jälkeen oli vuorossa Turun Palloseura, jossa hän nakutti komeat 29 maalia. Tämä määrä riitti kyseisen kauden maalipörssin voittoon.

Jantunen sopi pelityylinsä takia parhaiten Suomen ja Ruotsin liigoihin. Pieni koko jääkiekkoilijaksi nähden lienee myös vaikuttanut siihen, että hän pääsi pelaamaan NHL-liigassa vain kolmen ottelun verran. NHL-porttien sulkeuduttua Jantunen päätti palata Eurooppaan ja Ruotsiin, jossa hän voittikin mestaruuden vuonna 2002 Färjestadin riveissä. Jantusen ympyrä sulkeutui vuonna 2006, kun parin Jokerit-kauden jälkeen hän palasi Lahteen. Kauden 2009-2010 jälkeen hän lopetti pääsarjauransa.

Marko Jantunen on saanut viime aikoina runsaasti julkisuutta kertoessaan avoimesti ongelmistaan. Hänen elämästään on myös kirjoitettu kirja ”Läpi helvetin – Marko Jantusen tarina”.

Pasi Nurminen

Tämän tulisieluisen maalivahdin ura päättyi ennen aikojaan polvivammaan. Hänellä voidaan kuitenkin sanoa olevan iso vaikutus suomalaisiin NHL-maalivahteihin. Nurminen nimittäin toimi tavallaan pioneerina, koska hän oli ensimmäinen suomalainen ykkösvahti NHL-liigassa. Suomessa hän on edustanut lahtelaisseurojen lisäksi HPK:ta ja Jokereita.

Ensimmäisen Jokerit-kautensa päätteeksi Nurminen valittiin SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi. Tällä hetkellä Nurminen toimii Pelicansin kakkosvalmentajana. Hän on ollut myös Suomen maajoukkueen maalivahtivalmentajana sekä Venäjän KHL-sarjan Avangard Omskin valmennusryhmässä.

Toni Lydman

Toni Lydman ei ollut Marko Jantusen tai Pasi Nurmisen kaltainen jääkiekkokaukaloiden väriläiskä. Hän saikin luoda uraansa rauhassa poissa median valokeilasta. Hän oli jopa hieman aliarvostettu pelaaja Suomessa. Lydman teki kuitenkin erittäin mittavan NHL-uran, jonka aikana hän pelasi. Tämä Kiekkoreippaan kasvatti ehti myös Suomen maajoukkueeseen, jossa hän on saavuttanut kunnioitettavat kuusi arvokisamitalia.

Janne Laukkanen

Kovaotteinen Janne “Lelu” Laukkanen osoitti olevansa myös henkisesti kova pelaaja. Hän siirtyi vuonna 1994 NHL-liigan Quebec Nordiques -joukkueeseen, mutta pelit jäivät vähiin ja Laukkanen passitettiin farmijoukkueeseen Cornwalliin. Hän ei kuitenkaan luopunut NHL-unelmasta ja pelasi sitkeästi farmissa kauden loppuun.

Seuraava kausikaan ei näyttänyt tuovan muutosta tilanteeseen. Ainoa muutos oli joukkueen nimessä, kun Quebec Nordiques muutti nimensä Colorado Avalancheksi. Kesken kauden Laukkanen kuitenkin kaupattiin Ottawa Senatorsiin, jossa hän pääsikin pelaamaan reilut kolme kautta. Sitkeys siis palkittiin. Ottawassa Laukkasesta kasvoi huippuluokan NHL-puolustaja. Ottawan jälkeen hän pelasi vielä Pittsburghissa ja Tampa Bayssa, kunnes päätti pelaajauransa vuonna 2003.